Sezon ogórkowy się zaczął, więc i u mnie nie może zabraknąć niektórych przetworów. Dziś zrobiłam 2 słoiczki ogórków chili. Tylko dwa dlatego,że miałam tylko pół kilograma malutkich ogórków zebranych we własnym ogródku. Niestety wczoraj na targu nie udało mi się kupić tak małych, ale na pewno po niedzieli kupię i zrobię jeszcze więcej, bo nie mogę liczyć na obfite zbiory w moim ogródku. Mam nadzieje,że w przyszłym roku będzie lepiej.
Składniki:
2 kg ogórków (jak najmniejsze)
1 łyżeczka chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju
1 szklanka wody
2 szklanki octu
1/2 kg cukru
Ogórki umyć, wieksze przekroić na pół, małe zostawić w całości, zasypać dwiema garściami soli- odstawić na noc. Rano odcedzić.
Olej podgrzać z chili, zalac nim ogórki z czosnkiem, wymieszać.
Składniki zalewy zagotować, dodać ogórki, podgrzać do zmiany koloru.
Nakładać gorące w słoiki, nie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz