Dziś chciałam zaproponować bardzo smaczną surówkę z białej kapusty z dodatkiem pora, kukurydzy i selera marynowanego. Tą surówkę do niedawna zdarzało mi się jadać jedynie na weselach. Od jakiegoś roku robię ją sama, koleżanka która pracuje na kuchni w domu weselnym zdradziła mi jej skład i od tamtej pory często gości na moim stole.
Składniki:
pół główki białej kapusty
słoiczek selera ciętego
1 średni por
puszka kukurydzy
chrzan w słoiku (3-4 łyżeczki)
majonez
sól, pieprz
łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, następnie solimy i mieszamy ręką zgniatając, aby zrobiła się miększa. Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do kapusty, mieszamy. Kukurydzę odsączamy na sitku, selera odciskamy i jeszcze kroimy aby nie było długich nitek. Następnie dodajemy kukurydzę i selera do kapusty, dodajemy pieprz do smaku i mieszamy.
Majonez należy wymieszać z chrzanem i łyżeczką cukru, dodać do kapusty. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz